Metropolia

Helsinki XR Center (HXRC) on ainutlaatuinen Metropolian luovien alojen kampuksen yhteydestä toimiva keskus, jossa yhdistyy uudella tavalla design ja teknologia. HXRC on Euroopan suurin virtuaalitodellisuuteen keskittyvä keskus ja sen tähtäimessä on olla tunnettu kansainvälinen toimija.

Kunnianhimoisesti eri osaamisaloja yhdistävään centeriin on koottu suuri määrä uusinta teknologiaa ja osaamista. Electro Waves oli mukana valojen ja mekaniikkaratkaisujen toimittajana. Yritys valikoitui toimittajaksi Tietokeskuksen* hintakilpailutuksen kautta, joskin Electro Wavesilla oli myös aikaisempia näyttöjä onnistuneesta yhteistyöstä Metropolian toimitilojen esityistekniikkaratkaisuissa. ”Toimitus oli tehokas ja vastasi juuri sitä, mitä tarvitsimme” kertoo toimittajavalinnasta Metropolian projektipäällikkö ja tilojen ahkera käyttäjä, Hannes Jesar.

Electro Waves toimitti XR-monitoimistudioon valonheittimet, joiden avulla voidaan muuntaa tilan väritystä ja tunnelmaa, yleis- ja korostusvalot sekä valojen ohjausjärjestelmän. Urakka sisälsi lisäksi valojärjestelmän alustavan ohjelmoinnin, sekä ohjausjärjestelmän käyttökoulutuksen.

Mekaniikkaurakassa loistava yhteistyö hyvien kumppaneiden kanssa koitui asiakkaan eduksi hintojen, laadun sekä innovatiivisten ratkaisujen kautta. Mekaniikkapuolen tarjouskilpailuaineisto oli Akukon Oy:n käsialaa, Electro Waves hoiti toteutussuunnittelun, sekä toteutti molempien studioiden järjestelmät yhteistyössä JDR Rigging Oy:n ja Espoon HT Teknocenter Oy:n kanssa.

SIXTY82 M29S trussijärjestelmä ja Elation SIXPAR 200 RGBAW+UV LED- valonheittimet.

Mekaniikkaurakkaan liittyen laitteita toimitettiin XR Show/Demostudioon ja XR Monitoimistudioon. Urakka sisälsi ketjunostimet ohjauskeskuksineen, palkkitarraimet ketjunostimien ripustamiseen, kaapeloinnit, neliputkisen trussijärjestelmän sekä kaapelinhallintajärjestelmän rasiointeineen trusseille. Turvallisuus ja rakenteiden kantavuus ovat tällaisessa hankkeessa ensiarvoisen tärkeitä, joten ripustusjärjestelmälle on tehty riippumattoman ulkopuolisen toimijan kautta tarvittavat rakenteelliset laskelmat (Structural Report), jonka kautta ripustusrakenteiden suoritusarvot ja kantavuus varmistettiin suunnitelmien mukaiseksi.

Admiral Snake Cable Guide- kaapelihallintajärjestelmä.

Lauri Wilén on AV-arkkitehti, joka vastaa esitystekniikan suunnittelusta ja hankinnoista Metropoliassa. Hän kertoo mekaniikkaratkaisuista: ”Huomionarvoisin tekninen ratkaisu on käyttäjän mahdollisuus säätää trussien korkeutta haluamalleen tasolle tarpeen ja käytön mukaan helposti ja saumattomasti. Tämä mahdollistaa uusien laitteiden, tarvikkeiden ja valojen asennusta jatkossa, kun tarve nousee esille”. Wilén on myös erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Electro Wavesin kanssa: ”Projekti eteni tilauksesta käyttöönottoon erittäin mallikkaasti ja hyvässä aikataulussa, vaikka vallitseva maailmantilanne aiheuttikin ajoittain pieniä viivästyksiä. Huomionarvoista on, että asennusurakka pystyttiin toteuttamaan niin, että tiloissa oli myös urakan aikana käyttäjän toimintaa, eli työmaa toimi todella tehokkaasti”.

Tilojen käyttäjän näkökulmasta hankkeita kommentoi Hannes Jesar, joka kertoo, että Itse käyttäjänä, ensisijainen asia, mitä hän katsoo on, miltä trussit ja valot näyttävät esteettisesti ja kuinka ne istuvat muuhun tilaan. ”Tekniikka ei missään nimessä saa näkyä erillisenä asiana tai herättää liikaa huomiota, vaan istua nätisti tilaan niin kuin mikä tahansa huonekalu. Tässä asiassa ollaan onnistuttu. Lisäksi trussit ovat tuoneet viimeistelyn tuntua fasiliteetteihimme.”

Kaiken kaikkiaan yhteistyö tässä hankkeessa on sujunut erittäin hyvin. Electro Wavesin ammattimainen toimintatapa ja asiantuntemus ovat mahdollistaneet Metropolian kansainväliselläkin mittapuulla tarkasteltuna innovatiivisen laajennetun todellisuuden keskuksen toiminnallisuudet valo- ja mekaniikkaratkaisujen osalta. Lauri Wilén haluaakin välittää erityiskiitokset Electro Wavesille todella sujuvasta kommunikaatiosta koko prosessin aikana sekä käyttäjäläheisestä toiminnasta.

XR Show/Demostudio

GIS LPM 1NL 250kg D8+LV- ketjunostimet, +ketjunostimien JLIFT- ohjauskeskus + JLIFT kauko-ohjain.
Certex Powertex palkkitarraimet ketjunostimien ripustamiseen.
SIXTY82 M29S trussijärjestelmä.
Admiral Snake Cable Guide– kaapelihallintajärjestelmä.


XR Monitoimistudio.
Elation SIXPAR 200 RGBAW+UV LED- valonheittimet.
Cameo TS 200 Warm White Fresnellit.
ETC EchoTouch MK2 valo- ohjausjärjestelmä.
Elation RDM645 DMX RJ45- splitter.


*Tietokeskus on suomalainen vuonna 1989 perustettu asiantuntijayritys, joka tarjoaa asiakkailleen kehittyvät ja tietoturvalliset IT-tuki, konesali- ja pilvipalvelut, sekä laitteet ja lisenssit kiinteään kuukausihintaan joustavasti, ilman määräaikaisia sopimuksia. 300 iloista osaajaamme ovat yritys- ja julkishallinnon asiakkaidemme käytettävissä 8 kaupungissa. Tietokeskuksen liikevaihto vuonna 2021 oli 82 miljoonaa euroa.