Kaupunkiympäristötalo

Helsingin Kalasatamassa on upouusi Helsingin kaupunkiympäristön toimialan talo, joka kokoaa kaikki Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut yhteen paikkaan. Järkälemäinen virastotalo tarjoaa rakennusvalvontaan, kaavoitukseen, ympäristöön ja asumiseen liittyviä palveluita sekä lupia, ja myös erilaisia tiloja kaupungin muiden toimialojen ja kaupunkilaisten käyttöön.

Electro Waves on toteuttanut talon av-ratkaisut, joita suureen taloon mahtuu huomattava määrä. Kaupunkiympäristötalossa on yli 200 pientä neuvottelutilaa sekä suuri kokouskeskus, jossa on erikokoisia kokoustiloja pienistä vetäytymistiloista suureen, muunneltavaan auditorioon.

Rakennuksen yli 100 infonäyttöä sekä neuvotteluhuonenäytöt ovat Samsung Magic Info-järjestelmän keskitetyssä etähallinnassa. Infonäyttöjen hallinta tapahtuu IDID-järjestelmällä.

Neuvottelutiloihin asennettiin Samsungin näytöt ja Yamahan CS-700AV soundbarit, jotka monikäyttöisyytensä ansiosta soveltuvat erikokoisiin tiloihin: näytön koko mukautetaan tilan koon ja käyttäjämäärän mukaan.

Electro Wavesin Myyntipäällikkö Jorma Kaarela oli mukana suunnittelussa alusta alkaen. Rakennuttaja Skanska järjesti säännöllisesti ns. Big Room -tapaamisia, joissa kaikki rakennusvaiheen toimijat jakoivat kokemuksiaan ja pitivät huolta siitä, että projektin suunta säilyi oikeana.

Ennen pandemia-aikaa tehdyt suunnitelmat muuttuivat matkan varrella, koska etätyöaikana havaittiin, kuinka valtavan tärkeitä hyvät etäkokousmahdollisuudet ovat. ”Lisäsimme mikrofoneja ja kameroita sekä hankimme suunniteltua enemmän soundbareja tukemaan etäkokouksien järjestämistä” kertoo Antti Lähteinen Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialasta. Lähteisen vastuulla on tilojen ja laitteiden toiminta. Hän antaa roppakaupalla positiivista palautetta uusista av-laitteista: ”tekniikka toimii etäyhteyksien päästä, joten päivitykset voi hoitaa helposti ja toimimattomat infonäytöt on myös helppo paikantaa, jolloin viat voidaan korjata nopeasti.”

Yhteistyö Electro Wavesin kanssa on sujunut erinomaisesti ja hyvää palautetta on tullut niin rakennuttajalta kuin työn tilaajalta. ”Suunnitelmat hioutuivat matkan varrella tilaajan tarpeista johtuen, mutta Electro Wavesin asentajat olivat aina tilanteen tasalla ja ongelmilta vältyttiin”. Muutoksia tuli pandemian mukana tulleista työskentelytapojen muutoksista, mutta myös ihan konkreettisia asennussuunnitelmia muutettiin lennossa: ”Aluksi neuvotteluhuoneiden kaapelit oli suunniteltu seinälle asennettavaksi, mutta pöydälle nostettu kaapeli olisi hankaloittanut neuvotteluhuoneen käyttöä. Päädyimme käyttämään tiloissa asennuslattiaa, joka mahdollisti kaapeleiden piilottamisen lattiapinnan alle. Näin huone pysyy siistinä sekä turvallisena,” kuvailee Lähteinen asennusprosessin kulkua.

Electro Wavesin Myyntipäällikkö Jorma Kaarela oli mukana projektissa alusta alkaen. ”Pääsimme mukaan tähän mittavaan hankkeeseen Skanskan tekemän kilpailutuksen kautta. Kaksivaiheisessa kilpailutuksessa valikoidaan ensin yritykset, jotka täyttävät asetetut kriteerit ja lopullinen yhteistyökumppani valikoituu tästä joukosta.” Hankkeen alussa testattiin sopivia laiteratkaisuja yhdessä tilaajan kanssa, mutta myös tietoturva oli merkittävässä roolissa tässä projektissa”.

Nykyaikaista huipputekniikkaa päästiin hyödyntämään aivan erityisesti Kaupunkiympäristötalon ns. Cave-tiloissa, jotka ovat simulaatiohuoneita, jossa voidaan 3D-laseilla päästä katsomaan ja testaamaan erilaisten rakennusteknisten ratkaisujen simulaatioita. ”Nämä Cave-huoneet tulivat mukaan vasta projektin edetessä, ja näissä pääsimme todella näyttämään Electro Wavesin osaamista parhaimmillaan” kertoo Kaarela.

Sekä Lähteinen että Kaarela puhuvat yhteistyön ja joustavan asenteen merkityksestä näin suurissa kokonaisuuksissa. ”Toki on tärkeää, että on laadukkaat tuotteet ja teknistä osaamista, mutta hyvään lopputulokseen vaaditaan sellaista ”kaikki onnistuu” -asennetta, asiakkaan kuuntelemista ja myös rohkeutta esittää poikkeavia näkemyksiä.”

Kaupunkiympäristötalon av-ratkaisut onnistuivat erinomaisesti. Info-näytöt luovat selkeyttä sekä tukevat sisäistä viestintää ja mikä parasta: tarkkaan suunnitellut järjestelmät ja Electro Wavesin toimittamat pikaohjeet takaavat sen, että myös it-tuki pääsee helpommalla, kun avunpyyntöjä tulee vähemmän.