Veljesten Valo

Valo-ja äänitaideteos Seitsemän veljeksen 150 juhlavuoden kunniaksi.

Helsinki-Tampere -moottoritien varrella sijaitseva Nurmijärven risteyssilta ja sen viereiset kalliot valaistiin 2.2.2020 seitsemän vuorokauden ajaksi. Valotaiteilija Antti Helmisen ja äänitaiteilija Antti Nykyrin suunnitteleman teoksen valaistus elää Kiven kielen mukaan.

-Kiven romaanista otetut veljesten puheiden sitaatit on luettu ääniraidoiksi ja muutettu tiedostoiksi, joilla valoja ohjataan, kertoo valotaiteilija Antti Helminen.

-Valaistus mukailee veljesten repliikkejä ja heidän kasvamistaan romaanin sisällä. Sillasta tulee näin veljesten sanoja totteleva teos.

Helminen ja Nykyri haluavat kunnioittaa valaistuksella Seitsemän veljeksen lisäksi suomen kieltä.

-Kiven mielikuvituksekkaan ja rikkaan kielen rytmi muutetaan teoksessa abstraktiksi valon rytmiksi ja laaduksi. Ääni luo näin yhteyden kirjallisen suomen kielen sekä visuaalisuuteen perustuvan valoteoksen välille, Nykyri sanoo.

Valoteos saavuttaa arviolta 200 000-400 000 moottoritietä matkustavaa henkilöä, jonka lisäksi valoja ohjaava ääniraita ja videokuva on kuultavissa ja nähtävissä juhlavuoden kotisivuilla osoitteessa seitsemanveljesta150.fi.

Valoteoksen toteutuksesta vastasi Electro Waves ja Sun Effects.

Valoteoksen toteuttamisen mahdollistivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Nurmijärven sähkö.

Veljesten Valo oli 2020 järjestetty valo-ja äänitaideteos Seitsemän veljeksen 150 juhlavuoden kunniaksi.